Par ziepēm

Tradicionāli ziepes var iedalīt trīs grupās.
Ziepes, ko pērkam veikalos, ir masu tirgus, no gatavas bāzes gatavotas un dabīgas ziepes.
Masu tirgus
Kā izejvielas ziepju galvenās sastāvdaļas iegūšanai var izmantot dzīvnieku un augu taukus, tauku aizstājējus (sintētiskās taukskābes, kolofoniju). Produkti, kas paredzēti masveida ražošanai, dažkārt pievērš mazāku uzmanību dabīgām sastāvdaļām nekā iepakojumam un reklāmai.
Ziepes no gatavas bāzes
Viena no metodēm ir gatavu ziepju (piemēram, bērnu ziepes) samalšana un kausēšana. Ziepju gabalu sasmalcina uz rīves vai ar nazi, atšķaida ar ūdeni vai citu vēlamo šķidrumu (piemēram, zāļu uzlējumus), tad visu masu izkausē ūdens peldē. Kad masa kļūst viendabīga, noņem to no uguns un pievieno ēteriskās eļļas un citas sastāvdaļas pēc vēlēšanās. Šīs metodes sarežģītība ir tāda, ka gatavas ziepes, ko izmanto, ir diezgan ugunsizturīgas un to vārīšanas process ir ilgs. Šo metodi ziepju gatavošanā izmanto iesācēji, jo tai nav nepieciešamas ievērojamas finansiālas izmaksas.
Ar rokām gatavotas ziepes var pagatavot arī no īpašas ziepju bāzes, ko pārdod specializētajos veikalos. Pamatni var izkausēt arī ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī.
Ziepes “no nulls”
Ziepju ražošanas pamatā ir pārziepjošanas reakcija – taukskābju ēteru hidrolīze ar sārmiem, kā rezultātā veidojas taukskābju sāļi.
Ziepēm, kas ar rokām gatavotas tieši no sārmiem un taukiem, ziepju izgatavotājam ir jāievēro drošības pasākumi, strādājot ar sārmiem. No otras puses, pilnīga kontrole pār ziepju gatavošanas procesu ļauj ziepju izgatavotājam izveidot tieši viņam nepieciešamo produktu. Cieto ziepju pagatavošanai izmanto sārmu NaOH (nātrija hidroksīdu), taukeļļas un ūdeni. Lai ziepes būtu pietiekami cietas, ar labām putām un nesausinātu ādu, ir jāizvēlas pareizās eļļas un rūpīgi jāaprēķina, cik daudz sārmu un ūdens būs nepieciešams izvēlētā eļļu daudzuma pārziepjošanai.
Mūsu ražotās ziepes var iegādāties mūsu mājaslapā vai veikalā fermā!
Atstāt komentāru