Augu eļļas iegūšanas metodes

Ēdienu gatavošanā plaši izmanto augu eļļas. Tiem jābūt ne tikai ar labu garšu, bet arī jāsaglabā tiem raksturīgie elementi un vitamīni, jābūt dabīgam sastāvam un labvēlīgiem cilvēka organismam. Produkta kvalitāte ir tieši atkarīga no tā ražošanas metodes.
Eļļu iegūst ar karsto un auksto presēšanu. Apskatīsim katru no metodēm.
Karstā presēšana tiek uzskatīta par visizplatītāko metodi, kurā sēklas tiek pakļautas mehāniskai un termiskai apstrādei. Sēklas sasmalcina un pēc tam apgrauzdē 100-120 grādu temperatūrā. Pēc šīs procedūras iegūto masu nospiež.
Rezultātā produkts iegūst raksturīgo tumšu krāsu, viskozu konsistenci, piemīt spēcīga garša un smarža. Šī eļļa ir piemērota ēdiena gatavošanai, taču bieža lietošana var izraisīt neaizvietojamo taukskābju trūkumu un ievērojami samazināt imunitātes līmeni, jo sākotnējās apstrādes laikā sēklas zaudē veselīgas sastāvdaļas.
Auksti spiestu eļļu iegūst, sasmalcinot sēklas zem spiediena, nesildot. Eļļu var lietot uzreiz pēc ekstrakcijas un filtrēšanas. Procesam nav nepieciešamas kaitīgas ķīmiskas vielas un konservanti, kas padara eļļu pilnīgi dabīgu, saglabā visas eļļas priekšrocības, padarot tās barojošākas un veselīgākas.
Auksti spiestā eļļa ir gaišākā krāsā, pēc konsistences nav tik viskoza, bez spēcīgas garšas, bet ar patīkamu un maigu sēklu smaržu.
Pamatojoties uz daudziem pētījumiem, eksperti ir atklājuši daudzus ieguvumus veselībai, ko piedāvā auksti spiestas eļļas, ja tās tiek lietotas atbilstošos daudzumos kā daļa no jūsu ikdienas uztura:
• Svarīgu uzturvielu pārpilnība: auksti spiestu eļļu izcilais ieguvums veselībai ir to bagātīgais vitāli svarīgu uzturvielu saturs, piemēram, antioksidanti, vitamīni, lecitīns un fosfolipīdi. Šī uzturvērtības bagātība pārsniedz parastās eļļās atrodamo, galvenokārt pateicoties rūpīgajam ekstrakcijas procesam.. Šīs process nodrošina šo svarīgo uzturvielu saglabāšanu, kuras bieži tiek zaudētas tradicionālo vai rafinēto eļļu ieguves laikā;
• Zemāks holesterīna līmenis – auksti spiestas eļļas ekstrakcija notiek dabiskā minimālā karstumā, ļaujot visām uzturvielām palikt neskartām. Tas veicina svara zudumu, jo šīs eļļas ir viegli sagremojamas zemā holesterīna līmeņa dēļ;
• Nesatur kaitīgas ķīmiskas vielas un piedevas: tradicionālās vai rafinētās eļļas bieži ekstrahē, izmantojot dažādas ķīmiskas vielas, tostarp nātriju, hidroksīdu, heksānu, balinātājus un piedevas. Auksti spiestu eļļu izvēle ļauj izvairīties no šo potenciāli toksisko vielu lietošanas;
• Imūnsistēmas stiprināšana: regulāra auksti spiestu eļļu lietošana ir saistīta ar brīvo radikāļu izraisīto šūnu bojājumu samazināšanos cilvēka organismā. Šīs pozitīvais rezultāts skaidrojams ar augsto E vitamīna saturu eļļās un dažādu antioksidantu klātbūtni. Rezultātā auksti spiestās eļļas palīdz stiprināt imūnsistēmu, veicinot tādus ieguvumus veselībai kā pretvīrusu, antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības;
• Ādas un matu veselība: auksti spiestu eļļu priekšrocības pārsniedz iekšēju lietošanu. Lietojot lokāli, šīs eļļas rada dabisku aizsargbarjeru, kas pasargā ādu un matus no starojuma un ultravioleto staru kaitīgās ietekmes. Aukstā spieduma eļļu ķīmiskais sastāvs padara tās par drošu iespēju mazuļu masāžai, vēl vairāk izceļot to daudzpusību un lietderību.
No aukstajām izejvielām var iegūt mazāk eļļas, tāpēc aukstā spieduma eļļas ir ievērojami dārgākas nekā rafinētās. Bet tas ir daudz veselīgākas un tuvākas “dzīvam” dabīgam produktam, ar smalku aromātu un bagātīgu garšu.
Mēs izvēlējāmies aukstās presēšanas metodi.
Mūsu eļļas var iegādāties interneta veikalā, kā arī atbraucot pie mums uz fermu Mētras, Mārupes pagasts, LV-2166
Atstāt komentāru