Camelina sativa (Idras) eļļa

Camelina sativa (Idra) sēklās ir 42-44% eļļas, kas satur labvēlīgas nepiesātinātās taukskābes.
Taukskābju attiecība Idrā ir ideāla:
- Omega 3 ~ 38%
- Omega 6 -18%
- Omega 9 -14%
Linolēnskābe (Omega 3) ir vissvarīgākā un vissvarīgākā.
Tā attīra asinsvadu sienas no liekā holesterīna, uzlabo asins viskozitāti un normalizē arteriālo asinsspiedienu.
Linolskābe (Omega 6) veicina ādas atjaunošanos un matu augšanu, uztur veselīgus kaulus un regulē vielmaiņu
Oleīnskābe (Omega 9) palielina glikozes uzsūkšanos, novērš diabēta un metaboliskā sindroma attīstību, novērš krūts vēža attīstību sievietēm, kā arī piedalās imūnsistēmas stiprināšanas procesā.
Beta-karotīna satura ziņā idras eļļa apsteidz saulespuķu un sojas eļļu.
Idras eļļa satur vairāk magnija nekā citas augu eļļas.
Viena ēdamkarote produkta satur E vitamīna dienas normu.
Ir arī vitamīni A, D, K, F, minerālvielas: kalcijs, fosfors, kālijs; fosfolipīdi, fitosterīni, hlorofils utt.
* piemīt pretiekaisuma īpašības
* palīdz atjaunot šūnas
* uzlabo ādas elastību
* uztur centrālās nervu sistēmas un acu veselību
Katru dienu ir ieteicams dzērt ne vairāk kā 30 ml nerafinētas eļļas tīrā veidā, nekaitējot veselībai. Jāievēro piesardzība, kad ir individuāla nepanesība, pankreatīts, kuņģa-zarnu trakta slimību saasināšanās.
Idras eļļu izmanto medicīnā un kosmetoloģija kā brūču dzīšanas līdzeklis.
Ēdienu gatavošanā tas ir lielisks risinājums mērču pagatavošanai, cepšanai un citiem ēdieniem.
Salātu mērces recepte:
1/3 glāzes idras eļļa
2 tējk. balzāmetiķis
2 tējk. tomāta pasta
0,5 tējk. medus
2 ķiploka daiviņas
sāls un pipari
Atstāt komentāru